personeelsbeleid

opleidingspremies

Inzetten op competenties en opleidingsbeleid binnen jouw organisaties? Bekijk hieronder de financiële steun die wij en andere instanties daarvoor bieden.

 

sectoraal opleidingskrediet

Werkgevers binnen paritair comité 304 kunnen voor elk van hun werknemers beroep doen op opleidingspremies voor maximaal 600 euro per jaar. Per organisatie geldt een jaarlijks maximum van 7.500 euro (tewerkstellingspremies inbegrepen). 

De teller van het jaarlijks opleidingskrediet wordt elk jaar op 1 januari terug op nul gezet. Overblijvend krediet van het jaar voordien kan niet worden overgezet.

het krediet kan worden ingezet voor:

  • onze opleidingenDan wordt de premie automatisch toegekend bij inschrijving. De organisatie krijgt achteraf een nul-factuur.
  • opleidingen van andere organisaties Dan dient de werkgever een aanvraag in via opleidingspremies@podiumkunsten.be en betaalt de opleiding eerst zelf. Achteraf kan hij/zij het geld recupereren, nadat ons ten laatste 2 maanden na de opleiding een aanwezigheidsattest en betalingsbewijs zijn bezorgd. We zetten hier een selectie externe opleidingen online.

Als ons jaarbudget uitgeput zou zijn in de loop van het jaar, geldt er een stop voor premies voor externe opleidingen. 

Wij roepen werkgevers op om hun werknemers die tijdelijk geëngageerd worden niet te vergeten. Werk je vaak met iemand samen, neem hem of haar in dienst tijdens een opleidingsdag, aangezien je ook zelf kan genieten van de nieuwe competenties. Mocht dat niet haalbaar zijn: flexwerkers die regelmatig werken voor de sector, maar op de dag(en) van de opleiding ingeschreven zijn als werkzoekende, kunnen voor onze eigen opleidingen ook gebruik maken van onze opleidingspremies. Indien de flexwerker niet uitkeringsgerechtigd is op de dag van de opleiding, kunnen wij de persoon zelf in dienst nemen voor de opleidingsdagen en dit voor een maximum van vijf werkdagen per jaar. 

Lees hier de volledige tekst van het reglement voor sectorale premies ter ondersteuning van opleiding en tewerkstelling in detail.

 

extra opleidingskrediet voor VDAB opleidingen

Dankzij een overeenkomst met de VDAB hebben we een extra kredietlijn waardoor werknemers uit de sector "gratis" opleidingen kunnen volgen uit het aanbod van VDAB. Dit kan tot maximum 1.500 euro per organisatie per jaar. Dit bedrag komt dus bovenop het sectorale krediet voor opleidings- en tewerkstellingspremies van 7.500 euro per jaar per werkgever (zie hierboven).

Het kan voorkomen dat het budget dat hiervoor wordt uitgetrokken in de loop van het jaar uitgeput is. Wil je hier beroep op doen, neem dan even contact met ons via opleiding@podiumkunsten.be

 

Actiris cheques

Met deze cheques kunnen werkgevers toekomstige Brusselse medewerkers opleiden. Er bestaan twee soorten:

  • de taalcheque biedt je de mogelijkheid om een toekomstige medewerker een aanvullende opleiding Nederlands, Engels of Frans aan te bieden zonder dat het je iets kost!
  • de opleidingscheque financiert voor 50% de specifieke aanvullende opleiding van jouw toekomstige Brusselse medewerker (voor bepaalde domeinen). Hiervoor moet je gevestigd zijn in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. 

 

betaald educatief verlof

Het stelsel van betaald educatief verlof geeft aan werknemers de mogelijkheid om hun opleiding af te maken, zich professioneel te heroriënteren, bijkomende competenties te verwerven of zich om te scholen. Het moet wel telkens gaan om erkende opleidingen die minstens 32 uur duren.

De werknemer kan in dit kader jaarlijks een aantal verlofuren nemen, betaald door de werkgever. De werkgever blijft het loon uitbetalen, maar krijgt een forfaitair bedrag terug. De werkgever kan niet weigeren, maar moet wel akkoord gaan met de planning van het verlof.

Procedures, formulieren en bijkomende info vind je hier voor werkgevers gevestigd in Vlaanderen en hier voor werkgevers gevestigd in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

 

andere opleidingsmaatregelen

Medewerkers hebben recht op nog enkele andere financiële ondersteuningen om opleidingen te volgen. Deze vind je hier.  

 

 

 

marjolein
Wil je graag de tussenstand van je opleidingskrediet? Heb je andere vragen over onze opleidingen?
Contacteer onze collega: 
Marjolein Ools (administratie)
opleiding@podiumkunsten.be

Sainctelettesquare 17
1000 Brussel

+32-(0)2-201 30 03
sociaalfonds(a)podiumkunsten.be

e-news vacatures, opleidingen of sectornieuws:

schrijf je in