podcasts

jouw loopbaan: inspiratie

Podiumkunsten Podcast

Hoe is het om te werken in de podiumkunsten? In deze podcast hoor je mensen met een bijzonder persoonlijk parcours, met waardevolle ervaringen of met kennis waar je als podiumkunstenaar of cultuurwerker wat van opsteekt.

 

Rachida Lambrabet

podcast #1 | intersectionaliteit, inclusiviteit, discrimintatie, racisme

1/06/2021

Rachida Lamrabet is schrijfster van zowel theaterstukken als romans, juriste van opleiding en coördinator van het project Scan&Do bij Sociaal Fonds Podiumkunsten.

Ze vertelt over haar ervaring met en haar blik op discriminatieracisme en rechtvaardigheid. Zowel in haar artistiek werk als in haar andere professionele bezigheden zijn dat belangrijke thema’s. Via Scan&Do helpen we organisaties in de podiumkunsten de weg te vinden naar een inclusievere werkvloer.

In deze podcast geeft ze een heldere omschrijving van de term ‘intersectionaliteit’ en gaat ze in op haar eigen drijfveren om te schrijven en zich maatschappelijk in te zetten. Samen met deBuren en Kunstenpunt zette ze voor Podiumkunsten ook de opleidingenreeks ‘Cultuur intercultureel’ op. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief opleidingen, als dit thema je interesseert.


 

Mieke Wouters

podcast #2 | plankenkoorts, podiumvrees, verbindende communicatie

8/06/2021

Mieke Wouters deed 25 jaar ervaring op als mezzo-soprano bij Collegium Vocale en is 10 jaar muziektherapeut. Ze is begeesterd door de methodiek van Geweldloze Communicatie van Marshall Rosenberg en zet die o.a. in om podiumkunstenaars te helpen omgaan met plankenkoorts. Als ervaringsdeskundige in podiumangst en heeft ze zelf een hele zoektocht naar oplossingen achter de rug.

Het proces van zelfempathie - zoals bij Geweldloze Communicatie – bracht uiteindelijk soelaas. Enthousiast om dit te delen met anderen, heeft ze een uniek aanbod ontwikkeld en er een boek (De paradox van plankenkoorts) over geschreven.

In dit interview deelt ze persoonlijke ervaringen en legt ze onder meer uit dat plankenkoorts vaak voorkomt in onze sector maar toch nog te veel in de taboe-sfeer blijft.

Volg onze opleiding ‘Omgaan met stress on stage | plankenkoorts’, gegeven door Mieke, op 23 en 25 september 2021.


 

Judith Vindevogel

podcast #3 | 'artist run' organiseren in podiumkunsten, onbegrensde nieuwsgierigheid, operarepertoire in theater, Alexandertechniek

15/06/2021

Judith Vindevogel is oprichter en bezieler van het gezelschap Walpurgis en medestichter van Leporello.

Ze begon haar parcours als sopraan maar sloeg daarna verschillende richtingen in, waardoor men haar carrière met recht ‘veelzijdig’ mag noemen. Sinds verschillende jaren geeft ze ook de cursus ‘Alexandertechniek, een psycho-motorische methode om vrij te leren bewegen: een grote meerwaarde voor wie in de podiumkunsten werkt.

In deze podcast vertelt ze ondermeer over haar wandelweg, over hun ‘artist run’ organisatie, over haar experiment met opera-reptoire in theater en over de techniek van Frederick Matthias Alexander.

In het najaar van 2021 bieden we een tweedaagse introductie in deze methode aan. meer info


 

Tiffany Veys

podcast #4 | stemcoaching, holistische visie, stem-lichaam-geest, SOVT-training

22/06/2021

Tiffany Veys is de vrouw achter Mind The Voice, een toonaangevend instituut voor vocal performers in België, met als kernfilosofie: de link tussen stem, lichaam en geest. In dit interview gaat ze dieper in op haar holistische kijk op stemgebruik, haar persoonlijke pad en hoe ze van haar passie haar beroep maakte. Meer info: www.mindthevoice.be.

Regelmatig organiseren we opleidingen stemtraining door Mind the voice. Voorlopig staat en geen stemtraining op de agenda, want de sessie van het najaar is al volzet. Check ons opleidingsaanbod voor andere opleidingen.


 

volg ons op Spotify

volg ons op Soundcloud

Steenstraat 29 / bus 10
1000 Brussel

+32-(0)2-201 30 03
sociaalfonds(a)podiumkunsten.be

e-news vacatures, opleidingen of sectornieuws:

schrijf je in