Denken en handelen vanuit een intersectioneel kader

Gent diversiteit *nieuw dit seizoen open aanbod

Datum
maandag 27 september 2021
Partners
Hybried vzw
Locatie
regio Gent
nog te bepalen

De laatste jaren duikt het begrip “intersectionaliteit” steeds vaker op wanneer we het hebben over interculturaliseren en inclusie. Maar wat betekent intersectionaliteit of kruispuntdenken nu écht?

In een interactieve workshop gaan we na waar de term vandaan komt en op welke manier een intersectioneel kader een nuttig instrument is om je organisatie onder de loep te nemen.

We hebben het over de concepten identiteit en macht en laten de deelnemers nadenken over zichzelf en hun organisatie. Welke machtsdynamieken spelen er in mijn organisatie? Hoe divers zijn we? Welke sociale identiteiten zijn er vertegenwoordigd? Hoe verhouden verschillende profielen zich tegenover elkaar? Hoe kunnen we inclusiever worden zonder onze eigen identiteit te verliezen?

Prangende vragen, complexe antwoorden.

Deze workshop zet je aan om de denkoefening aan te gaan en geeft je een aantal inzichten mee over mogelijke dynamieken in je organisatie.

Judy Vanden Thoren is de oprichter van hybried. Na een gevarieerde loopbaan in de non-profit en het onderwijs legt ze zich nu toe op groepswerk en individueel coachen.

Fadma Soussi is één van de drijvende krachten achter hybried. Na een loopbaan in de zorg, lanceerde ze zich in het vormingswerk. Diversiteitssensitief coachen en faciliteren is haar passie.

 

Intersectionaliteit is het gegeven dat mensen verschillende identiteitscomponenten hebben en dat die verschillende componenten zoals  geslacht, gender, seksualiteit, een zogenaamd ras, klasse,religie, gezondheid, elkaar kruisen en beïnvloeden en dat deze ook een rol spelen in de maatschappelijke positie die mensen innemen of toebedeeld krijgen. Een analyse van maatschappelijke en sociale ongelijkheden moet al deze verschillende componenten en hun wisselwerking in rekening brengen wil men volledig zijn.

 

Over de partner

Hybried vzw

Hybried is een expertisecentrum interculturaliteit met een focus op jongeren en cultuur. Ze bieden trajecten en workshops aan, met zorg en respect voor de eigenheid van elke organisatie. Hybried combineert academische en professionele kennis, met ervaringsdeskundigheid.

Praktisch

maandag 27 september 2021 van 10u tot 17u

We zijn nog op zoek naar een locatie in Gent, kan jouw organisatie hosten? Geef ons dan een seintje via opleiding(a)podiumkunsten.be

prijs: € 155

Drank en broodjeslunch zijn inbegrepen. 

opleidingskrediet I sectorale opleidingspremies

gebruik je jaarlijks opleidingskrediet als je tot een van deze groepen behoort:

  • werknemers van paritair comité 304 
  • flexwerkers (*) die regelmatig in de sector podiumkunsten en muziek werken, maar op het moment van de opleiding werkzoekend zijn
    (*) onder bepaalde voorwaarden
  • studenten, stagiairs en lerenden binnen een organisatie uit PC304 

op die manier kan je gratis deelnemen 

heb je nog vragen? opleiding(a)podiumkunsten.be

opmerking: de voertaal van de workshop is Nederlands

 


Sainctelettesquare 17
1000 Brussel

+32-(0)2-201 30 03
sociaalfonds(a)podiumkunsten.be

e-news vacatures, opleidingen of sectornieuws:

schrijf je in