De eerste nieuwe speler start theateropleiding!

16/09/2019


De aftrap van de opleiding 'de nieuwe spelers' vorig jaar was een succes. Saloua Hassani begint nu als eerste deelnemer dit jaar aan haar theateropleiding LUCA Drama in Leuven. Proficiat! En wij beginnen voor een tweede keer aan de opleiding.

 

De nieuwe spelers? 

De Vlaamse theatersector is wereldwijd geroemd om zijn creativiteit en gekend om zijn straffe acteurs en actrices, maar heeft moeite met het aantrekken van talent met andere sociale en/of culturele referentiekaders. Daar willen we met de nieuwe spelers iets aan doen.  

We willen getalenteerde jongeren met een ambitie om te acteren en/of theater te maken, maar die moeilijk de stap durven of kunnen zetten, motiveren voor en voorbereiden op een officiële theateropleiding. In deze tweede editie zijn er 12 jongeren van de 38 kandidaten die voor het eerst of verder kennismaken met theater, film en tv. De gratis vooropleiding maakt voor hen de weg naar de theateropleidingen een stuk laagdrempeliger. Ze groeien in een veilige context, bewegen zich in de wereld van de podiumkunsten en bouwen (zelf)vertrouwen op om te gaan voor een toekomst als speler of maker. 

De jongeren kijken uit naar de start. "Het is een passie die in mij zit en ik steeds minder kan verbergen. Ik merk hoe ouder ik word hoe meer ik ernaar op zoek ben en liever ik het zou willen doen." zegt Jinane. Dit geldt ook voor Karolien die deze keer haar hart laat winnen van haar rationaliteit. "De doorzetter in mij zegt dat een (beperkt) lichaam geen reden is om het niet te doen."

Alle deelnemers willen de speler of maker in zichzelf leren kennen, samen met anderen en écht uit de
comfortzone stappen. "Op een podium kan ik zijn wie ik ben, en ik geloof dat de nieuwe spelers de springplank kan zijn om mijn dromen te bereiken." vertelt Glenn. 
 


"Ik wil er iets van maken in de toekomst. Altijd al willen doen, maar ik zag de mogelijkheden niet. Nu wel. Ik wil er echt voor gaan." - Zohal (23 jaar) de nieuwe spelers is een dynamisch project dat de feedback en inspraak van jongeren serieus neemt. Op die manier sturen we steeds bij om te verbeteren, zonder te vervallen in een rigide onderwijsvorm.
Coördinator Cynthia Schenkels staat dicht bij de jongeren en probeert vragen en wensen te realiseren. Zo engageert ze nieuwe coaches, past ze de aanpak aan en zorgt ze voor blijvende betrokkenheid. 

Nieuwe coaches: Aicha Cissé, Dahlia Pessemiers-Benamar, Mokhallad Rasem, Nyira Hens, Sascha Reunes e.a.

De jongeren van de eerste editie zetten nu verdere stappen richting podiumkunsten. Twee van hen nemen deel aan het theatertraject ‘Oresteia’ van Simon De Vos in hetpaleis dat van start gaat in 2020 en drie jongeren gaan volgend jaar voor een theateropleiding. 
 


de nieuwe spelers wil de superdiversiteit van onze steden weerspiegeld zien in theater, film en op televisie. Het is een vooropleiding voor getalenteerde jongeren van 16 tot 25 jaar die opgroeien in een (groot)stedelijke context. de nieuwe spelers wil de jongeren voorbereiden op de toelatingsproeven aan de theateropleidingen, en bijgevolg op de podiumkunstensector. Meer informatie en beeldmateriaal vind je op www.denieuwespelers.be
Perscontact: coördinator Cynthia Schenkels - cynthia@denieuwespelers.be - 0486 24 24 90
 


de nieuwe spelers is een initiatief van Sociaal Fonds Podiumkunsten, Koninklijk Conservatorium Antwerpen, deSingel, Toneelhuis, hetpaleis en Arenberg. Met steun van AP Hogeschool en de Vlaamse overheid. 

Sainctelettesquare 17
1000 Brussel

+32-(0)2-201 30 03
sociaalfonds(a)podiumkunsten.be

e-news vacatures, opleidingen of sectornieuws:

schrijf je in