Matthias Dusesoi

in gesprek met Matthias Dusesoi

Maak kennis met Matthias Dusesoi, loopbaancoach binnen Inter.Mezzo.

Matthias, kan je vertellen hoe jouw loopbaan is gestart?

Ik had als kind al een fascinatie voor theater en podiumkunsten en was daar in mijn vrije tijd op verschillende manieren mee bezig. Het was een vanzelfsprekendheid dat ik er ook professioneel zou inrollen. Tijdens mijn studies Germaanse volgde ik enkele vakken rond theaterwetenschappen. Na mijn studies vertrok ik naar Berlijn om daar in het Off-heater aan de slag te gaan  als regie-assistent. Terug in Brussel werkte ik als dramaturg en later als coördinator van publiekswerking en communicatie. Ik heb dus altijd achter de schermen gewerkt.

Wat maakte dat je een switch gemaakt hebt?

In 2002 ging ik in première met een regie van een eigen theaterproductie. Dat bleek zo’n zwaar proces te zijn dat ik me beloofde om dit mezelf nooit meer aan te doen. Een heftige beslissing, zeker omdat het mijn levensdroom was. Maar ik besloot dus om me toe te leggen op ondersteunende en dus minder creatieve functies.
 
In 2011 kreeg ik een burn-out, gelukkig van korte duur, maar het signaal was duidelijk: ik had te onderzoeken wat er gaande was. Als ik daar nu op terugkijk, besef ik dat ik voortdurend met een impostergevoel rondliep en dat was slopend. Ik heb toen zelf loopbaanbegeleiding gevolgd, wat zeer verhelderend was. Daar werd duidelijk dat ik met mijn kwaliteiten, vaardigheden en talenten ook buiten theater terecht kon. Ik koos voor HR omdat ik op die manier ook ondersteuning kon bieden aan mensen. Van daaruit ben ik coach en trainer geworden en ondertussen ben ik al 7 jaar als zelfstandige actief.

Ik kan iedereen aanraden om sneller te luisteren naar de signalen die jouw systeem je geeft. Ons lichaam is intelligenter dan onze ratio of ons doorzettingsvermogen. Waarom wachten op een burn-out om daaraan toe te geven?

Hoe ervaar jij kwetsbaarheid op de werkvloer?

Ik vind dat een fascinerend thema en ben daar zeer bewust mee bezig. Ik maakte er zelfs een podcastreeks over: www.vuurstof.com/deverbindendekrachtvankwetsbaarheid

We durven kwetsbaarheid te weinig inzetten als kracht. Ook op de werkvloer. De overtuiging dat het een zwakte zou zijn, is zo achterhaald. Ik heb zelf via workshops, seminaries, trajecten, enz. aan den lijve mogen ervaren dat verbinden via kwetsbaarheid een grote meerwaarde biedt, rust en vertrouwen creëert. Dat is van onschatbare waarde. Toegegeven, het is beangstigend om je kwetsbaar op te stellen tegenover je collega’s of je leidinggevende, maar het brengt je zo veel meer tegenover opgesloten te blijven zitten in een pantser van “ik moet het allemaal weten/kunnen” of “ik mag niet twijfelen”. We kampen allemaal met dezelfde onzekerheden en angsten. Ook jouw collega, je leidinggevende, zelfs jouw directeur of regisseur! Durf je onzekerheden uitspreken - ook op de werkvloer - want het creëert echt een verdieping van de werkrelatie en daardoor meer respect en waardering. Je gaat elkaar meer als “mens” zien.    

Wat wil je graag bereiken als loopbaancoach binnen INTER.MEZZO?

Mensen komen met een specifieke loopbaanvraag. Uiteraard zetten we samen een duidelijk doel waar ze willen geraken. Daarbij probeer ik vooral de persoon als mens te benaderen met al zijn/haar/hun twijfels, drempels of belemmerende overtuigingen. En daarmee ga ik aan de slag. We kijken naar wat wel werkt en/of waar het ooit wel heeft gewerkt. Zonder te willen sturen, werk ik toe naar inzicht over die twijfels en angsten en hoe die te overwinnen. Eens dat bereikt is, lost de loopbaanvraag zich vanzelf op. Ik houd daarbij vooral het denken van de klant in beweging en inspireer, confronteer en bevraag opdat hij/zij/x uit de tunnelvisie geraakt en zelf de eigen oplossingen ziet.

Als mensen na afloop aangeven dat ze het geloof in zichzelf herwonnen hebben en daardoor terug eigen keuzes hebben kunnen maken, beschouw ik dat als het mooiste compliment. Ze hebben dan immers zelf hun loopbaan terug in eigen handen genomen.

Lees hier meer over Inter.Mezzo en de andere loopbaancoaches.

Steenstraat 29 / bus 10
1000 Brussel

+32-(0)2-201 30 03
sociaalfonds(a)podiumkunsten.be

e-news vacatures, opleidingen of sectornieuws:

schrijf je in