twee techniekers aan het werk op een podium

FOD Waso erkent veiligheidspaspoort van de podium- en eventsector als basisveiligheidsopleiding

FOD Waso (de Federale overheidsdienst voor Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg), erkent het veiligheidspaspoort als geldige opleiding om tegemoet te komen aan de verplichting tot basisveiligheidsopleiding. Het behaalde veiligheidspaspoort geldt voortaan als bewijsstuk bij inspecties.

Verplichte basisveiligheidsopleiding voor de podiumkunsten-, event- en festivalsector 

Sinds 15 april 2023 moeten opdrachtgevers van tijdelijke en mobiele bouwplaatsen erover waken dat alle medewerkers op hun constructiesite een basisveiligheidsopleiding gevolgd hebben. Het gaat om alle medewerkers die meehelpen aan de constructie: werknemers, zelfstandigen, uitzendkrachten, jobstudenten én stagiairs. Indien er beroep wordt gedaan op (onder)aannemers, rust de verplichting op hen om hun werknemers daarin op te leiden. 

Voor onze sector gaat het om enkel om constructieactiviteiten die buiten plaatsvinden: de opbouw en afbraak van podia, tribunes, tenten of andere constructies vallen dus onder deze regelgeving.

Waarom een verplichte opleiding?

De basisveiligheidsopleiding heeft tot doel medewerkers bewust te maken van de risico’s die aanwezig kunnen zijn op een tijdelijke of mobiele bouwplaats, voortvloeiend uit zowel hun eigen activiteiten als die van andere aannemers/medewerkers op de site.

Bekijk hieronder de video met Donald Goedheid, veiligheidscoördinator van meerdere festivals in Vlaanderen. Donald plaatst het veiligheidspaspoort binnen de wetgeving van tijdelijke mobiele bouwplaatsen:

Steenstraat 29 / bus 10
1000 Brussel

+32-(0)2-201 30 03
sociaalfonds(a)podiumkunsten.be

e-news vacatures, opleidingen of sectornieuws:

schrijf je in