illustratie van een wiel

sectordag: Cripping the Space

Hoe werk je als kunstenaar of organisatie op een duurzame manier aan toegankelijkheid, zowel op de werkplek als binnen de creatie van een voorstelling?

16%-24% van de bevolking heeft een beperking. Die groep wordt momenteel onvoldoende gerepresenteerd in de huidige kunstensector.

Op 16 september 2023, tijdens het theaterfestival, vindt een sectordag plaats rondom de toegankelijkheid voor werknemers met een beperking in de podiumsector. Deze dag wordt ingericht vanuit cultuurwerkers en kunstenaars Marijn Prakke, Fien Criel, Josefien Cornette, Mira Bryssinck, Anna Püschel & Joyce Vuylsteke die onder de noemer Cripping the Space vanuit een gedeelde noodzaak de handen in elkaar sloegen.

Hoe werk je als kunstenaar of organisatie op een duurzame manier aan toegankelijkheid, zowel op de werkplek als binnen de creatie van een voorstelling? Waarom is het belangrijk om werk van/over handicap te faciliteren? Waar begin je en wat komt daar allemaal bij kijken? 

Dit zijn enkele cruciale vragen waarop we op deze sectordag praktijkgerichte antwoorden proberen te bieden. Internationale sprekers als onder andere Kaite O’Reilly komen ons inspireren met wijze woorden. Cripping the Space stelt hun charter voor aan de sector. We eten samen en bieden infosessies aan, vormgegeven door Cultuurloket.

Tijdspad - onder voorbehoud -

10:30 – 11:00: Inloop met koffie

11:00 – 12:00: Keynote Kaite O’Reilly

12:00 – 12:30: Q&A

12:30 – 13:30: Lunch

13:30 – 14:00: Keynote Sonja Parmentier

14:00 – 14:30: Presentatie Charter

14:30 – 14:45: Pauze

14:45 – 15:45: Infosessie over artiesten aanwerven in een cultuurorganisatie

15:45 – 16:45: Infosessie over financiering voor meer toegankelijke culturele organisaties en activiteiten

Bereikbaarheid & toegankelijkheid

We werken met crip time: mensen mogen naar hun noden naar binnen en buiten.

Locatie: Les Halles de Schaerbeek - Grote Hal. Hier kan je meer info vinden over de bereikbaarheid van de Hallen met het openbaar vervoer.

Taal: ENG

Toegang: GRATIS mits reservatie

  • Kinderopvang: tussen 10u en 14u30 voorzien we kinderopvang met activiteiten en lekkers voor jullie kleintjes vanaf 4 jaar, zodat jij in alle rust kan deelnemen.
  • De hele locatie is rolstoeltoegankelijk vanaf de hoofdingang. Ook de toiletten zijn rolstoeltoegankelijk.
  • Tolk Vlaamse Gebarentaal: tijdens het hele dagprogramma
  • Live Nederlandstalige boventiteling: tijdens het hele dagprogramma
  • FM-ringleiding: tijdens het hele dagprogramma
  • Begeleiding van en naar treinstation Brussel Noord (op aanvraag)
  • Begeleiding tijdens de sectordag in De Hallen van Schaerbeek (op aanvraag)
  • Parking: Er is geen parkeergelegenheid, ook niet voor wie in het bezit is van een parkeerkaart voor personen met een handicap. Wel is er mogelijkheid tot kiss and ride voor de toegangspoort.

Dit project is in samenwerking met Het TheaterFestival, Kunstenpunt, Staging Access, Kunstencentrum VIERNULVIER, Cultuurloket, Les Halles de Schaerbeek, Lasso, DE SINGEL, NTGent & Sociaal Fonds Podiumkunsten.

Over Cripping the Space

Lees hier meer

Steenstraat 29 / bus 10
1000 Brussel

+32-(0)2-201 30 03
sociaalfonds(a)podiumkunsten.be

e-news vacatures, opleidingen of sectornieuws:

schrijf je in