opleidingen en stages volgen

opleidingspremies en ondersteuning

In onze sector voorzien wij premies voor het volgen van opleidingen. Bovendien zijn er nog andere maatregelen die je kunnen ondersteunen.

Als je actief bent in onze sector (paritair comité 304) als werknemer, als werkzoekende met een link met onze sector of als flexwerker in onze sector, heb je recht op een jaarlijks opleidingskrediet van € 600. Je kan dit krediet inzetten voor :

 • onze opleidingen: bekijk ons opleidingsaanbod
 • externe opleidingen: opleidingen die worden gegeven door andere opleidingsorganisaties 

  Als het voorziene budget benut is in de loop van het jaar, zijn er geen nieuwe aanvragen meer mogelijk. Doe daarom bij voorkeur jouw aanvraag vooraleer de opleiding de start. Zo voorkom je onaangename verrassingen. Aanvragen mag je doorsturen naar opleidingspremies@podiumkunsten.be.

  Opgelet: het budget voor 2020 is momenteel uitgeput! meer info

 

als werknemer in onze sector

Iedereen die werkt in een organisatie uit paritair comité 304 beschikt jaarlijks over een opleidingsbudget van 600 euro. Je kan het inzetten om deel te nemen aan onze opleidingen of aan opleidingen van andere vormingsorganisaties.

Bij de opleidingen die we zelf organiseren, wordt de kostprijs automatisch verrekend met je resterende opleidingskrediet. Bij opleidingen die door anderen georganiseerd worden, moet jouw organisatie (de werkgever) een aanvraag indienen. Hier vind je meer info over hoe dat precies verloopt.

Per organisatie geldt er een jaarlijks maximum van 7.500 euro. Lees hier het volledig reglement voor sectorale premies of laat het aan je werkgever lezen.

als flexwerker in onze sector

Een flexwerker is iemand die werkt met tijdelijke opdrachten voor opdrachtgevers of werkgevers in het paritair comité 304 van de Vlaamse Gemeenschap. Bijvoorbeeld acteurs, muzikanten, dansers, techniekers, productiemedewerkers, ... 

jaarlijks opleidingskrediet van € 600

Wil je als flexwerker deelnemen aan ons aanbod, kan dat via onze site. Is het de eerste keer dat je ons contacteert, stuur ons dan ook je CV en een korte motivatie. Inschrijven gebeurt online. De kostprijs wordt automatisch verrekend met je nog resterende opleidingskrediet. 

Wil je als flexwerker deelnemen aan een opleiding van andere opleidingsorganisaties, stuur dan een mail naar opleidingspremies@podiumkunsten.be. Is het de eerste keer dat je ons contacteert, stuur je CV mee en motiveer kort waarom je de opleiding wil volgen.

Je doet je aanvraag best minstens zeven dagen op voorhand. Wij bekijken dan of je in aanmerking komt voor terugbetaling. Je kan de opleiding zelf betalen, waarna wij jou terugbetalen. Mocht de kostprijs een probleem zijn, kunnen wij ook voor jou betalen. Na afloop van de e-learning vragen wij korte feedback, zodat wij weten of de cursus die je volgde aan te bevelen is voor collega's uit de sector. 

terugbetaling loonkost flexwerkers

Indien je als flexwerker tijdens de opleidingsdagen geen contract kan krijgen van een werkgever of indien je voor die dag geen uitkering krijgt, betalen wij jou een loon uit. Die verloning is beperkt tot maximum vijf opleidingsdagen per jaar. 

 

marjolein
Heb je vragen over onze opleidingspremies? Wil je een premie-aanvraag voor een externe opleiding indienen? Of de stand van je krediet kennen?
Marjolein Ools (administratie)
opleiding@podiumkunsten.be

 

opleidingscheques VDAB

Als je gebruik maakt van deze cheques, betaal je maar de helft van een opleiding. Er geldt een maximum van 250 euro per jaar.

wat zijn de voorwaarden?

 • je volgt de opleiding op je eigen initiatief en niet op initiatief van je werkgever
 • je bent werknemer of uitzendkracht in Vlaanderen of het Brussels Gewest
 • je werkt niet met een studenten- of leerovereenkomst

je kan ook meer dan de helft terugbetaald krijgen in deze gevallen:

 • je hebt geen diploma secundair onderwijs. meer info
 • je hebt geen diploma hoger onderwijs. meer info
 • je bent kortgeschoold, ouder dan 45, arbeidsgehandicapt of van allochtone afkomst én je volgt een opleiding in het kader van loopbaanbegeleiding. meer info

waarvoor kan je ze gebruiken?

 • opleidingen in deze lijst
 • andere opleidingen in het kader van een loopbaanbegeleiding, bijvoorbeeld onze loopbaanbegeleiding INTER.MEZZO

 

Actiris cheques

Als je gedomicilieerd bent in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, kan je nieuwe werkgever jou op een voordelige manier opleidingen in functie van je nieuwe job laten volgen. Taalopleidingen worden bijvoorbeeld voor 100 % terugbetaald.

 

betaald educatief verlof

Werk je in de privé sector? Dan heb je recht op enkele dagen betaald verlof waarop je een opleiding kan volgen. Dat kan, afhankelijk van de opleiding, gaan tot maximum 180 uur per schooljaar. De overheid betaalt het loon van deze dagen terug aan je werkgever. Je vindt meer informatie hier

 

opleidingskrediet

In een periode waarop je minimum halftijds tijdskrediet neemt en geen werkloosheidsuitkering krijgt of andere inkomsten hebt, kan je recht hebben op een de aanmoedigingspremie van de Vlaamse overheid voor een opleiding. Meer informatie en concrete bedragen vind je hier.

 

Meer gedetailleerde informatie voor werkgevers die willen inzetten op opleidingen is hier te vinden.

Sainctelettesquare 17
1000 Brussel

+32-(0)2-201 30 03
sociaalfonds(a)podiumkunsten.be

e-news vacatures, opleidingen of sectornieuws:

schrijf je in