hand stops domino from falling

Deze opleiding is afgelopen.

 • veiligheid & welzijn

omstaanderstraining (seksueel) grensoverschrijdend gedrag

Een omstaanderstraining (seksueel) grensoverschrijdend gedrag, toegespitst op de podiumkunstensector.

Inhoud

Deze vorming heeft als primair doel professionals uit de sector bewust te maken van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag (GOG) en hen te versterken om effectief op te treden als omstaander.

*De focus ligt op seksueel GOG, maar er worden ook  andere vormen aangehaald, de principes die besproken worden zijn ook toepasbaar voor andere vormen van GOG.

De vorming is interactief en praktijkgericht. Er wordt gewerkt met input van real life cases, maar er is ook ruimte voor input van de deelnemers, zodat hun noden ook aan bod kunnen komen.

Wat kan aan bod komen?

 • Bewustwording van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag
  • Definities en vormen van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag (+ cijfers)
  • Mythen en misvattingen
  • (Seksueel) trauma en hoe hier mee om te gaan
 • Rol van omstaanders
  • Wat kan ik zelf doen als ik (S)GOG zie
  • Hoe kan ik reageren op (S)GOG (Wat als iemand mij in vertrouwen neemt?)
  • Doorverwijsadressen
  • Do’s & don’t’s: wat moet je absoluut niet/wel mee in kaart brengen
 • Zelfzorg
  • Iets zien gebeuren, kan een grote impact hebben. In dit stuk wordt ook omgegaan met eigen emoties, zelfzorg en de regulatie daarvan.

Resultaat

Na afloop van de vorming zullen deelnemers beter toegerust zijn om (seksueel) grensoverschrijdend gedrag te herkennen, hierop te reageren en hoe zij in hun eigenheid kunnen bijdragen aan het bevorderen van een veilige en respectvolle kunstgemeenschap.

Thalia De Clercq

Over de trainer

Thalia De Clercq is afgestudeerd psychologisch consulente, klassieke zangeres, en start vanaf september 2024 als studente psychotherapie interactionele vormgeving. Haar eigen traject begon in 2021 als lotgenote bij PUNT. vzw na zelf slachtoffer te zijn van grensoverschrijdend gedrag. Hier leerde ze hoe helend contact met lotgenoten is en besloot ze zelf vrijwilliger te worden en zich actief in te zetten tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag. Thalia is actief bij de tak vormingen/workshops en leidt sinds januari 2024 ook een eigen lotgenotengroep als ervaringsdeskundige. Thalia's visie is dat kunst uiting geeft aan gevoelens op momenten dat spreken vaak moeilijk is. Ondanks de vaak negatieve connotatie die de culturele sector heeft met grensoverschrijdend gedrag vindt Thalia het belangrijk om de oorspronkelijke betekenis van kunst niet te verliezen en dat is, volgens haar, de mogelijkheid tot expressie.

Recht op opleidingskrediet

Onze partner(s)

Punt. vzw

Punt.vzw is een advies- en informatiecentrum voor seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ze bieden eerstelijnshulp aan slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag en bieden daarnaast een sensibiliserend luik vanuit hun expertise.

puntvzw.be

afgelopen

opleiding

locatie

Zolder Toneelhuis

Orgelstraat 7

2000 Antwerpen

Routebeschrijving

organisatie

Sociaal Fonds Podiumkunsten

partners

Punt. vzw


prijs € 125,00

Recht op opleidingskrediet

Deze opleiding is voorbij. Bekijk het huidige opleidingsaanbod.

Steenstraat 29 / bus 10
1000 Brussel

+32-(0)2-201 30 03
sociaalfonds(a)podiumkunsten.be

e-news vacatures, opleidingen of sectornieuws:

schrijf je in