beleidskader en toolbox grensoverschrijdend gedrag

nieuw actieplan tegen grensoverschrijdend gedrag (2024-2025)

Maandag 29 april 2024 lanceerde het Departement Cultuur, Jeugd en Media een nieuw actieplan tegen (alle vormen van) grensoverschrijdend gedrag in de brede cultuursector. Vlaams Minister Jambon maakt voor de periode 2024 - 2025 middelen vrij om verder in te zetten op bestaande acties, goede praktijken breed te delen in de sector, en aanvullende initiatieven op maat van de sector te ontwikkelen.

Sociaal Fonds Podiumkunsten was actief betrokken bij het tot stand komen van dit plan. Wij blijven inzetten op dit thema:

  • sinds 2018 leidden wij 10 groepen vertrouwenspersonen op. De 11e groep voor najaar '24 is volzet, een volgende voor voorjaar '25 is reeds gepland
  • jaarlijks organiseren wij een 4-tal supervisies voor deze groep
  • de pool van freelance vertrouwenspersonen wordt binnenkort groter en diverser
  • we onderzoeken hoe we intimicy coördinatie, een gekende praktijk in de filmsector, kunnen vertalen naar de podiumkunstensector

Samen met werkgeversfederatie oKo werken wij aan een update van de toolbox die werkgevers ondersteunt in het uitbouwen van hun beleid rond grensoverschrijdend gedrag.

Verder blijven we inzetten op opleidingen en workshops om zowel werkgever als medewerkers te versterken. We werken hiervoor graag samen met partnersorganisaties zoals oKo, Circuscentrum, VI.BE, Kunstenpunt, Engagement Arts, en het Vlaams Meldpunt voor Grensoverschrijdend gedrag.

Samen werken we aan een veilige(r) werkomgeving voor iedereen!

Benieuwd naar het volledige actieplan? Bekijk deze op de website van het Departement Cultuur, Jeugd en Media.

Vragen over dit artikel?

Contacteer ons via christa@podiumkunsten.be.

Steenstraat 29 / bus 10
1000 Brussel

+32-(0)2-201 30 03
sociaalfonds(a)podiumkunsten.be

e-news vacatures, opleidingen of sectornieuws:

schrijf je in