Jeroen Vanbever - coach

een loopbaan als muzikant, coach én creatief ondernemer

Een gesprek met Jeroen Vanbever, loopbaancoach binnen INTER.MEZZO: "Voor mij helpt het besef dat iedereen stress en onzekerheid kent, zelfs de meest ervaren muzikanten, acteurs, … Als je leert aanvaarden dat dit normaal is, of een onderdeel van het leven of een carrière, is dat al een hele stap."

Jeroen Vanbever heeft twaalf jaar ervaring binnen de muzieksector en dit als professioneel muzikant, docent/coach én creatief ondernemer. Hij weet dus als geen ander hoe het voelt om je dromen te durven volgen.

Als professioneel muzikant weet Jeroen hoe veeleisend een carrière in de muziek kan zijn. En net als bij sporters is een gezonde mindset en mentale gezondheid zeer bepalend om goed te kunnen presteren. Daarom schoolde hij zich bij tot veerkracht- en loopbaancoach om podiumkunstenaars te kunnen begeleiden in hun carrière.

Je bent je loopbaan gestart als professioneel muzikant. Hoe is dat verlopen?

Het was en is vaak nog een hobbelig parcours. Ik had wel het geluk dat mijn leerkrachten me al eens meenamen naar orkesten en dat ik zo als masterstudent al kon meespelen met het Symfonieorkest Vlaanderen, het Nationaal Orkest van België en een tournee deed met Brussels Philharmonic. Dat waren enorme ervaringen, maar als saxofonist heb je natuurlijk niet elke week een plaats in het symfonisch orkest. Los van die freelance opdrachten moest ik veel zelf initiatief nemen, concertjes organiseren, eigen projecten op poten stellen, pitchen en netwerken op saxofoon congressen en -festivals en stilaan begon dat zijn vruchten af te werpen.

Welke uitdagingen brengt je werk als muzikant met zich mee?

Mijn eigen identiteit helder krijgen, waarvoor sta ik, wat wil ik écht doen, laten zien/horen. Doordachte keuzes durven maken die dicht bij mezelf liggen, omdat dit je ook meer energie geeft, zelfs in moeilijke dagen. Een publiek voelt het ook wanneer je echt overtuigd bent van je werk, dus dat heeft heel wat positieve impact gehad. Het hielp me ook enorm om om te gaan met de prestatiedruk. Want vanuit het publiek en de critici wordt toch verwacht dat je elke keer presteert, dat je er altijd staat. Daarnaast blijft het voor mij een uitdaging om een goed evenwicht te vinden binnen mijn verschillende rollen. Naast het muzikant zijn zorg ik vaak ook voor het management, ontwerp ik mijn eigen websites, beheer ik social media.. Ik vind dat ontzettend fijn en boeiend, maar het vraagt natuurlijk allemaal tijd en energie.

De laatste jaren schoolde je je bij tot veerkracht- en loopbaancoach om podiumkunstenaars te kunnen begeleiden in hun carrière. Wat trekt je aan in coaching?

Ik hou ervan mensen te begeleiden in hun groeiproces en hen te helpen om dicht bij zichzelf te blijven, authentiek te zijn. Het geeft zoveel energie om te zien hoe mensen stappen zetten en openbloeien. Of het nu gaat om het vergroten van focus, met meer vertrouwen op het podium te staan, een nieuwe richting te geven aan hun carrière. Het mogen luisteren naar hun verhaal en hen helpen bij het bereiken van hun doelen daar ben ik als coach heel dankbaar voor.

Heb je een algemeen inzicht dat je kan meegeven hoe je met stress en onzekerheid kan omgaan?

Voor mij helpt het besef dat iedereen stress en onzekerheid kent, zelfs de meest ervaren muzikanten, acteurs, … Als je leert aanvaarden dat dit normaal is, of een onderdeel van het leven of een carrière, is dat al een hele stap. Stress en onzekerheid kan ook een mooi signaal zijn naar jezelf toe, omdat hetgeen je wil doen belangrijk voor jou is en je het écht goed wil doen.

Waarvan word jij persoonlijk enthousiast? Wat drijft je?

Van een lekkere pizza.. (haha). Van lange wandelingen en trektochten in de natuur. Van persoonlijke groei, nieuwe stappen zetten en levenslang leren. Ik wil de best mogelijke versie van mezelf worden. En dat gaat zowel op voor mijn artistieke ambities, als in persoonlijke of sportieve ambities (ik wil dit jaar voor het eerst deelnemen aan een triathlon). Telkens toch durven uit die comfortzone te stappen en dan te ontdekken dat daar zoveel te beleven valt. En als je daarbovenop nog andere mensen kan inspireren om ook hun dromen te verwezenlijken, is dat helemaal het einde!

Wat wil je graag bereiken als loopbaancoach binnen INTER.MEZZO?

Ik hoop dat ik mijn steentje kan bijdragen om dit mooie initiatief verder kenbaar te maken binnen de sector en dat podiumkunstenaars de weg naar coaching en mentale begeleiding gemakkelijker weten te vinden.

Interesse in loopbaancoaching?

Neem dan gerust contact op met Jeroen of een van de andere coaches voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Contacteer een coach

Steenstraat 29 / bus 10
1000 Brussel

+32-(0)2-201 30 03
sociaalfonds(a)podiumkunsten.be

e-news vacatures, opleidingen of sectornieuws:

schrijf je in