Tamara Van Hul

in gesprek met loopbaancoach Tamara

Hoe kijkt Tamara naar werken in de muzieksector en wat hoe wil ze graag mensen ondersteunen in hun groeiproces? Maak kennis met Tamara Van Hul, INTER.MEZZO loopbaancoach.

Tamara, jouw expertise bevindt zich vooral binnen de muzieksector. Kan je daar iets van delen?

Klopt. Van opleiding ben ik journalist en mijn eerste werkervaring ligt in de televisiewereld, als redactrice. In 2007 begon ik als promotion manager bij platenfirma Universal Music en dat was een schot in de roos. Die job zat mij als gegoten: werken met nationale en internationale artiesten, strategieën bedenken over hoe hun albums te promoten en een enorm netwerk van fijne mensen bij venues, festivals, bookers, radiostations, tv en geschreven pers, … Ondertussen werk ik al 10 jaar voor Virgin Music, een dochteronderneming van Universal, waar ik ben doorgegroeid tot Labelhead. Dat maakt dat ik een klein topteam leid in België en Nederland. Ik houd me nu met de hele organisatie en alle facetten ervan bezig, terwijl ik vroeger een expert was op promogebied.

Welke uitdagingen brengt je werk binnen deze sector met zich mee?

Wie in de cultuursector werkt, is erdoor gebeten. Het is een passie en vaak valt onze identiteit voor een groot stuk samen met ons werk. Dat is een privilege aan de ene kant, om een job te hebben die niet aanvoelt als werk. Maar dat maakt ons ook vatbaar voor problemen zoals: een zware workload, een dunne grens tussen werk en privé, een lastige combinatie om creativiteit te combineren met een goed loon, vriendschappen die door elkaar lopen met professionele relaties en ga zo maar door. Ik denk dat de uitdaging zowel op individueel niveau als op organisatie- en sectorniveau ligt. Als individu kan je handvatten zoeken, door middel van coaching bijvoorbeeld, om goed zorg te dragen voor jezelf. Je kan leren je grenzen aangeven, assertief zijn, ontdekken wat je talenten en waarden zijn, wat je energie geeft of wegneemt, … Daarnaast is het natuurlijk aan de hele sector om opmerkzaam te zijn over het mentale welzijn van de mensen die werkzaam zijn in die sector. En om vervolgens met die opmerkzaamheid ook proactief aan de slag gaan.

De laatste jaren schoolde je je bij tot loopbaancoach. Wat trekt je aan in coaching?

Ik hou heel erg van 1-op-1 gesprekken. Ik ben zelf eerder introvert, ik gedij dus erg goed bij persoonlijke en diepgaande gesprekken. Het mooiste aspect van coaching voor mij is om de weg die iemand aflegt van kortbij mee te mogen maken. Iemand die een coachingstraject aangaat stelt zich open en kwetsbaar op. Dat vraagt moed. Als coach word je door de coachee voor een tijdje toegelaten in zijn of haar groeiproces. Dat is echt bijzonder.

Wat denk je dat jouw meerwaarde is als coach binnen het INTER.MEZZO project?

Ik heb daar de voorbije maanden fel over nagedacht. Iedereen kan bij mij terecht voor loopbaanbegeleiding, je hoeft dus niet per sé in de culturele of muzieksector te werken. Ik vind die diversiteit boeiend en belangrijk voor mezelf. Maar ik merk vaak een diepere connectie met coachees uit de sector. Ik ken die sector ondertussen best goed, waardoor ik bepaalde problematieken beter begrijp. Coachees vinden dat vaak een bonus. Bij INTER.MEZZO zijn er meerdere coaches met diverse achtergronden in de ruime sector van de podiumkunsten. Hopelijk leidt dat tot een groot bereik binnen deze sector, zodat meer mensen stilstaan bij hun welzijn en hun loopbaan en zo makkelijk aansluiting vinden bij mij of een van de andere coaches.

Waarvan word jij persoonlijk enthousiast? Wat drijft je?

Op werkgebied kan ik oprecht enorm blij worden van mijn team bij Virgin Music. Jonge mensen die de beste promoter, marketeer of streaming manager willen zijn, die groeien binnen hun job, maar ook als mens. Dat geeft mij als leidinggevende echt energie. Daarnaast geef ik dus loopbaanbegeleiding in bijberoep. Elke vrijdag doe ik dat. En het is opvallend dat ik elke vrijdag naar huis ga met een gevoel van intense voldoening. Daaruit kan ik alleen maar concluderen dat ik graag bezig ben met persoonlijke ontwikkeling en het menselijke aspect binnen het werk. Op niet-werk-gebied word ik enorm gelukkig van de rust in mijn nieuwe tuin, sushi eten en praten met vrienden, mijn kleine puppy Billie, perfecte zomeravonden en Bruce Springsteen. Toch weer muziek!

Wat wil je graag bereiken als loopbaancoach binnen INTER.MEZZO?

Ik hoop in eerste instantie mee awareness te creëren over het bestaan van INTER.MEZZO en het bestaan van loopbaanbegeleiding en loopbaancheques. Of je nu artiest bent of podiumtechnieker, zelfstandige, werknemer of leidinggevende, je kan loopbaancoaching volgen. En daarnaast zou ik zeggen: elke struggle die iemand voelt of meemaakt in zijn of haar carrière is bespreekbaar. Blijf er vooral niet mee zitten. Elke bijdrage die ik daaraan kan leveren is voor mij winst.

Interesse in loopbaancoaching?

Neem dan gerust contact op met Tamara of een van de andere coaches voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Contacteer een coach

Steenstraat 29 / bus 10
1000 Brussel

+32-(0)2-201 30 03
sociaalfonds(a)podiumkunsten.be

e-news vacatures, opleidingen of sectornieuws:

schrijf je in