logo van het veiligheidspaspoort: kaart van europa met de landen in de groene huisstijlkleur van SFP met daarnaast de Europese cirkel van 12 gouden sterren

behaal jij dit jaar nog jouw veiligheidspaspoort op maat van de podium- en eventsector?

Vanaf dit jaar start het Sociaal Fonds Podiumkunsten, in samenwerking met STEPP en de Event Confederation, de praktijkexamens voor het veiligheidspaspoort in de Vlaamse podium- en eventsector op.

In juni 2023 lanceerden we het veiligheidspaspoort, een certificaat waarmee medewerkers kunnen aantonen dat ze de ESCO basiscompetenties rond veilig werken in de sector beheersen. Het certificaat bouwt verder op een eerder Europees project, ETTE, dat tien essentiële veiligheidscompetenties definieerde die binnen verschillende Europese landen  (Nederland, Duitsland, Finland, Zweden,...) gedeeld worden.

Bedoeling is dan ook dat het certificaat in elk van de deelnemende landen erkend wordt en dat technici op die manier gemakkelijker binnen Europa kunnen werken.

Hoe behaal je het veiligheidspaspoort? 

Om het veiligheidspaspoort te behalen, dien je een online leertraject over deze veiligheidscompetenties te doorlopen. Op de website van het veiligheidspaspoort kan je een gratis account aanmaken en aan de slag gaan met het doornemen van de online cursus. Hierna krijg je op het online leerplatform een theoretisch examen voorgeschoteld met 40 vragen over het leertraject. Slaag je met minstens 70% voor dit online examen? Dan vormt het praktijkexamen de laatste stap tot het behalen van jouw veiligheidspaspoort: je toont in een gesimuleerde podiumsetting aan dat je de theorie niet alleen kent, maar ook kan toepassen tijdens je dagelijkse werkroutine. Tijdens het uitvoeren van enkele opdrachten word je geëvalueerd door 2 assessoren, die op een beoordelingsformulier jouw beheersing van de veiligheidscompetenties in kaart brengen. De praktijkexamens vinden plaats op verschillende podium- en eventlocaties in Vlaanderen.

Praktisch 

Het praktijkexamen zelf kost €395 euro incl. btw en de inschrijvingen lopen steeds via de website van het veiligheidspaspoort. Je kiest zelf je datum, tijdstip en locatie. Hier vind je ook alle info terug over hoe je je het best kan voorbereiden op het examen en uitleg over het verloop. Let op: de inschrijvingsmodule wordt slechts geopend wanneer je geslaagd bent voor het online examen. 

Er zijn reeds 640 collega's actief op het leerplatform en meer dan 230 van hen behaalden al het online examen!

Grote werkgevers zoals Studio 100, De Singel en Opera Ballet Vlaanderen motiveren hun eigen medewerkers om als eersten dit nieuwe veiligheidscertificaat te behalen en vanaf vandaag stellen we de inschrijvingen open voor iedereen die professioneel actief is in de podium- en eventsector.

Waarom een veiligheidspaspoort? 

Werken in deze sector is niet zonder risico, al zeker niet voor technici!

Je werkt regelmatig op hoogte, tijdens voorstellingen of shows vaak ook in het donker. Voor evenementen en festivals bouw je allerlei tribunes, podia en tenten op. Bij al deze voorstellingen is elke dag anders: je dient dus altijd op te letten voor risico’s. 

Hoewel de sector opleidingen kent die focussen op preventie en veiligheid, zoals de opleiding preventie-adviseur, BA4/BA5 of VCA, bestond er tot nog toe geen opleiding of certificaat dat kan gelden als een erkend bewijs van veilig werken, specifiek voor podiumtechniekers. Het is op deze vraag dat het veiligheidspaspoort een antwoord wil bieden.

collega Katrien

Wens je meer info over het veiligheidspaspoort?

Contacteer onze collega Katrien De Troyer.

veiligheidspaspoort@podiumkunsten.be

Steenstraat 29 / bus 10
1000 Brussel

+32-(0)2-201 30 03
sociaalfonds(a)podiumkunsten.be

e-news vacatures, opleidingen of sectornieuws:

schrijf je in