WeListen biedt mensen in de sector podiumkunsten en muziek een luisterend oor.
Sinds kort hebben we 2 nieuwe luistergenoten. We vroegen Eva en Rudi wat hen ertoe bracht hun schouders mee onder dit project te zetten.
Een gesprek met Eva De Groote en Rudi Genbrugge.
Eva is ervan overtuigd dat je verhaal kunnen doen in een omgeving van confidentialiteit, neutraliteit en zachtheid een krachtig begin van transformatie kan zijn. Een moment om te trachten het bos door de bomen te zien, de hoofd- van de bijzaken te onderscheiden zodat vervolgens vervolgstappen helder worden. Ze onderzoekt met jou wat voor jou de weg vooruit kan zijn.
Eva, je hebt een grote switch gemaakt in je loopbaan. Kan je ons daar iets over vertellen?
“In 2016 plaatste mijn lichaam mij voor een totale stop. Na een paar weken kwam via mijn huisdokter het verdict dat het om burn out ging en dat ik tijd zou moeten nemen om te herstellen. Het was het begin van een lange weg waarbij de problemen die ik ondervond op mijn werk ook dieper resoneerden. Ik ontdekte dat ik reageer op zaken vanuit diepgewortelde patronen en dat die mij vaak geen goed deden.”
Hulp zoeken of vragen is voor veel mensen vaak moeilijk. Hoe belangrijk is een luisterend oor voor jou?
“Mensen in mijn omgeving, zowel professioneel of privé, die naar mij luisterden hebben een groot verschil gemaakt in die periode. Via hun oren en feedback kon ik op onderzoek, aarzelend eerst, later terug met meer energie en inspiratie. Door de ruimte die er ontstond door stil te vallen en stil te staan maar ook via het luisteren, ontdekte ik waar ik eigenlijk echt naar verlangde. En vond ik uiteindelijk ook de moed om daarvoor te gaan. Vandaag ben ik schrijver en audiomaker.”
Wat zou je nog willen meegeven aan de mensen die het momenteel wat moeilijker hebben?
“Dat het normaal is om het af en toe wat moeilijker te hebben. Sterker nog: dat het vaak ook momenten zijn waarop er ruimte voor verandering is, hoe verwarrend en beangstigend dat soms ook voelt. In perioden van onzekerheid en twijfel zit ook veel ruimte voor groei verscholen. Niet dat ik dat zelf altijd zo goed aanvoel op zulke momenten hoor, vandaar dat het goed is om die dingen te kunnen uitspreken tegen iemand die luistert. Zo komt er zuurstof.”
Rudi maakte van zijn passie zijn beroep en werkte 30 jaar lang als muzikant en componist, voornamelijk in het theater. Daar was hij vaak een luisterend oor voor jongere collega's. Zo ontstond de goesting om daar professioneel iets mee te doen. Iets waarbij hij zijn empathie en levenservaring - aangevuld met opleidingen als Shiatsu, NLP, stress & burn-out coaching - kon inzetten. Dit mondde uit in het moment waarop hij besliste zijn carrière als uitvoerend muzikant een nieuwe richting te geven. Hij besteedt zijn tijd nu vooral aan componeren, coachen en trainen.
Rudi, je bent sinds kort één van de luistergenoten bij WeListen. Wat vind je belangrijk in deze setting?
“Als luisterend oor is openheid voor mij het sleutelwoord. Onbevooroordeeld en oprecht luisteren. Het is aan mij om veiligheid en vertrouwen te bieden, om een ruimte te creëren waarbinnen iemand zijn verhaal kan doen. Dat kan in vivo of online. En uiteraard in alle discretie, wat onder 4 ogen gezegd wordt blijft steeds onder die 4 ogen.
Ik kan desgewenst ook een klankbord bieden, inpikken op het verhaal, het als het ware helpen te ‘ont- wikkelen’. Mocht het nodig zijn kunnen we samen bekijken wat eventueel volgende stappen kunnen zijn.”
Hulp zoeken of vragen is voor veel mensen vaak moeilijk. Hoe belangrijk is een luisterend oor voor jou?
“In 2017 ben ik zelf tegen een burn-out aangelopen. Na die jaren goed voorbereid te hebben had ik enkel nog een zware buitenlandse tournee nodig om de finishing touch te geven. Ik voelde het aankomen maar wou het niet toegeven. Tot mijn lichaam zei: "genoeg Rudi, hier stopt het". Zover had het niet hoeven te komen, ik heb toen te lang gezwegen, me te sterk voorgedaan. Ik raad het niemand aan.
Durven erkennen dat je een probleem hebt, durven kwetsbaar te zijn is shaky maar zonder kwetsbaarheid is er geen groei, geen transformatie mogelijk. Het enige dat nog hielp na de crash was rusten en erover praten. Ik heb toen een dreamteam van luisterende oren rond me verzameld, zowel vrienden als professionelen. Zij hebben mij er mee doorgetrokken. Door te luisteren. En soms door te handelen.”
Onze sector ervaart momenteel veel veranderingen. Mensen ervaren stress, voelen zich oververmoeid en vaak ook onzeker. Wat zou je mensen graag willen meegeven?
'Sluit je niet op, kom ermee naar buiten, lucht je hart. Daarmee is het misschien niet opgelost, maar je hebt alvast een eerste stap gezet. Je hebt het 'ge-uit'. Wij leven nog teveel in een cultuur van 'spreken is zilver, zwijgen is goud'. Dat kan in andere omstandigheden verstandig zijn, maar als het ergens schuurt werkt dat niet. Soms geraak je er gewoonweg niet alleen uit en dat is ok, het overkomt ons allemaal vroeg of laat wel eens. Zeggen wat op je lever ligt is goed voor jou én voor je lever.'
Voel je je niet goed in je werksituatie? Heb je stress? Ben je betrokken bij een conflict? Zoek je naar (her)verbinding? Je kan de WeListen luistergenoten contacteren via deze link. Lees meer over onze projecten rond psychosociaal welzijn.