Next Stage

Geloof je in de kansen van digitale transformatie? Erken je dat er nog veel winst te behalen valt in de interne werking van je organisatie? Heb je daarbij nood aan meer efficiëntie? Dan is het opleidingstraject Next Stage iets voor jouw organisatie.

Deze kenmerkt zich niet tot enkel een opleiding, maar een praktijkgedreven groeitraject voor het optimaliseren van de interne werking. Dit volgt op de nood aan externe ondersteuning bij de op- en uitbouw van digitale strategieën en structuren.

Je leert hoe je op duurzame wijze omgaat met digitale transformatie in jouw organisatie. Bijvoorbeeld bij het werken aan een digitale strategie, of bij het opstellen van een lastenboek naar digitale partners.

Werkprocessen zijn hierbij van groot belang, welke continu worden bekeken vanuit intern (efficiëntie) en extern (effectiviteit) perspectief. Een digitale geautomatiseerde structuur zorgt immers voor meer ruimte en tijd.

In 2023 hebben een 15-tal organisaties deelgenomen aan dit traject, dat eindigde in februari 2024. Door piekmomenten in de sector (bij premières, festivals, ..) en verschillende prioriteiten en snelheden tussen organisaties onderling, vormen we de tweede editie (2024-2025) om tot een modulair traject.

Next Stage bestaat uit verschillende modules. Er zijn twee instappunten mogelijk voor het traject:

Instappunt 1: het digitaal kompas: wat is de visie op digitaal? Welke strategische focuspunten zijn er de komende jaren? En hoe werkt de organisatie hier naartoe? Deze strategische benadering, bestaande uit 4 dagdelen, kan je enkel als geheel volgen.

Instappunt 2: dit is voor organisaties die meer nood hebben aan een projectmatige aanpak. Hoe zet je een digitaal project op? Welke stappen zijn daarin te nemen? 

Deze projectmatige aanpak is onder te verdelen in 7 losse modules, waar organisaties (aan de hand van het leerpad) los op kunnen intekenen. Uiteraard kunnen organisaties de strategische & projectmatige delen ook combineren.

Belangrijk: het leerpad per organisatie bepaalt welke sessies worden gevolgd. Dit wordt op maat gemaakt en gecommuniceerd tijdens de praktische sessie.

Aan het einde van de kick-off vindt er een online digiscan plaats, om de noden van de organisatie te detecteren. Deze vragenlijst wordt ingevuld door verschillende medewerkers binnen de organisatie (uitvoerend, management, bestuur). Samen met de beslissingsnemers gaan we vervolgens in gesprek over de scan en stellen verdiepende vragen.

Dit biedt een nulmeting, maar is zeker ook een gespreksstarter. We nemen hier een coachende rol op en werken toe naar een aan te raden leerpad in de vorm van een scannota: welke modules zijn prioritair voor de organisatie, rekening houdende met engagement, financieel budget of beschikbare opleidingsuren die een organisatie wil of kan inzetten?

Dit leerpad (per organisatie) zal half oktober tijdens de praktische infosessie aan de organisatie worden medegedeeld.

Blended learning

De tweede editie is tevens een blended learning traject. Dat betekent dat, naast de fysieke bijeenkomsten, ook e-learning wordt ingezet. We ontwikkelden korte video's ter introductie van de verschillende modules. Deze worden voor of na een fysieke sessie bekeken, aangevuld met enkele reflectievragen. Op ons online leerplatform vind je ook tips & tricks van andere sectororganisaties, om je op weg te helpen bij het opstellen van een digitale strategie.

Collectief opleidingstraject

Veel organisaties uit de sector lopen op digitaal vlak tegen dezelfde uitdagingen aan. Daarom kiezen we bewust voor een begeleiding in groep. Je werkt samen met collega’s van andere organisaties, leert van elkaars noden en behoeftes en bouwt een sterk lerend netwerk uit waarop je ook in de toekomst kan terugvallen.

Programma

Next Stage bestaat uit thematische doe-dagen waar we een stuk theorie geven, maar ook in groep concreet werken rond inzichten en methodieken, met werkfiches, actiefiches en templates. Partner in het traject is digiraf.

Belangrijk: het leerpad per organisatie bepaalt welke sessies worden gevolgd. Dit wordt op maat gemaakt en gecommuniceerd tijdens de praktische sessie. Echter, om het overzicht compleet te maken, hieronder alle data op een rij:

overzicht Next Stage

Praktische sessie: aanpak in de organisatie
22/10/2024 (10-12u, online)

Digitaal kompas 1
07/11/2024 (10-16u) 

Digitaal kompas 2
21/11/2024 (10-16u)

Noden en focus digitaal project
08/11/2024 (10-13u)

Digitaal projectplan
12/12/2024 (10-16u)

Werkprocessen
09/01/2025 (10-16u) 

Werkmoment/coaching processen 1
21/01/2025 (13u30 - 16u30)

Werkmoment/coaching processen 2
06/02/2025 (10-13u)

Requirements en prioriteiten
20/02/2025 (10-13u)

Werkmoment/coaching requirements & prio’s
20/02/2025 (13-16u)

Selectie en samenwerking leverancier
27/02/2025 (10-13u)

Next Stage: afsluitende pitch eigen case
11/03/2025 (10-13u)

Investering in tijd en engagement, financiering vanuit VIA akkoord

Dit traject wordt gefinancierd vanuit het VIA akkoord. Je hoeft voor deze tweede editie dus niets te betalen als organisatie, mits je je engageert om de nodige tijd vrij te maken, sessies voorbereidt en het gekozen traject ook volledig afrondt. Next Stage is bedoeld is voor organisaties uit PC 304 die subsidies ontvangen van de Vlaamse overheid.

Schrijf je in voor de infosessies

In september '24 vinden twee kick-off momenten plaats, op 12 september en 17 september. De inhoud hiervan is hetzelfde, kies hiervan het moment dat je het beste past. Deze kick-off momenten zijn infosessies waarbij we dieper ingaan op de verschillende modules van het traject. De sessies zijn bedoeld voor leidinggevenden.

Interesse? Contacteer collega Sam, sam@podiumkunsten.be, 0469 10 17 94

Steenstraat 29 / bus 10
1000 Brussel

+32-(0)2-201 30 03
sociaalfonds(a)podiumkunsten.be

e-news vacatures, opleidingen of sectornieuws:

schrijf je in