concertgebouw team

Concertgebouw Brugge: koploper in de sector op vlak van HR beleid

Met jaarlijks 1.500 activiteiten en 220.000 bezoekers profileert Concertgebouw Brugge zich als de cultuur- en eventslocatie waar kunst en mens elkaar ontmoeten. Zeven­tig vaste medewerkers en circa 320 interims, freelancers, vrijwilligers en studenten geven met volle overtuiging vorm aan de missie: verbinden, verwonderen, vleugels geven en ondernemen – vier werkwoorden die uitnodigen tot actie en continue bijsturing. Vanuit deze visie ontwikkelde het Concertgebouw een duurzaam HR-beleid dat medewerkers blijft inspireren. Vier pijlers vormen het hart van deze aanpak.

HR ambassadeur Isabelle Dhooghe

1. Gezond & veerkrachtig.

Bij Concertgebouw Brugge heerst de overtuiging dat een gezonde medewerker de motor is achter creatieve én operationele excellentie. Via flexibele werkroosters, hybride mogelijkheden en performante planningssystemen zorgen ze voor “werkbaar werk”. Kwartaalbijeenkomsten over welzijn, een interne vertrouwenspersoon en een werkgroep ‘Vitamine C’ met sportfaciliteiten en gezonde maaltijden onderstrepen die focus. Resultaat: een laag ziekteverzuim (3 %) en 93 % werkvreugde, bekroond met het label Sportbedrijf in 2024.

2. Leren & inspireren

Als lerende organisatie investeert Concertgebouw Brugge voortdurend in talentontwikkeling. Onboarding met gepersonaliseerde opleidingsplannen, meeloopdagen, interne kennissessies en samenwerkingen met Howest, KU Leuven en LUCA zorgen voor blijvende groei. Medewerkers wisselen best practices uit met collega’s in binnen- en buitenland  en delen hun expertise extern op congressen en in werkgroepen. Zo bezochten ze reeds De Doelen in Rotterdam, Concertgebouw Amsterdam en meer. Die cultuur van levenslang leren versterkt zowel individuen als de organisatie en legt de basis voor innovatieve artistieke producties.

3. Open communicatie.

Echte samenwerking vergt transparantie. Daarom kiest Concertgebouw Brugge voor permanente feedbackmomenten en jaarlijkse’trajectgesprekken’. Met een wekelijkse interne nieuwsbrief (‘Toetertoe’), thematische werkgroepen (vb. Vitamine -C-) en tools als Yesplan en Topdesk faciliteert de organisatie een open dialoog. Leidinggevenden worden getraind in oplossingsgerichte feedback (‘Solution Focus’), zodat teams snel inspelen op uitdagingen en hun successen samen vieren.

4. Inclusiviteit

Diversiteit is geen modewoord, maar een strategische troef: het team bestaat uit 46 % mannen en 54 % vrouwen, met medewerkers uit meer dan tien landen, het kloppend hart van hun organisatie. Kwaliteit staat voorop in de werving, ongeacht achtergrond of beperking. Via samenwerkingen met o.a. Compagnie Cordial, Covias en OCMW en een actief inclusietraject met LEVL bouwt Concertgebouw bruggen naar nieuwkomers, mensen met een beperking en kansengroepen. Het Green Key-label getuigt van een grote  maatschappelijke betrokkenheid.

Door de vier pijlers gezond & veerkrachtig, leren & inspireren, open communicatie en inclusiviteit concreet vorm te geven, zet Concertgebouw Brugge niet alleen een inspirerende ontmoetingsplek neer, maar profileert het zich als koploper in de cultuur- en eventssector. Met een sterk welzijnsbeleid, een lerende organisatiecultuur, een open feedbackklimaat en een doordacht inclusiebeleid is dit huis van én voor mensen klaar voor de toekomst. Ze zijn dan ook niet voor niets genomineerd als 1 van de 3 laureaten voor het HR gala op 22 mei, team Podiumkunsten wenst jullie alvast heel veel succes toe!

Steenstraat 29 / bus 10
1000 Brussel

+32-(0)2-201 30 03
sociaalfonds(a)podiumkunsten.be

e-news vacatures, opleidingen of sectornieuws:

schrijf je in