basisopleiding preventieadviseur 'light'
Situering
Na de opleiding tot preventieadviseur niv. 3 op maat van de sector lanceert het SFP dit voorjaar een NIEUW initiatief, een verkort traject voor preventieadviseurs in kleine organisaties. Vaak zijn kleine organisaties zich er niet van bewust dat ook zij die rol wettelijk moeten invullen. We maken de deelnemers tijdens dit tweedaags traject wegwijs in het preventielandschap, en zetten hen op weg om een essentieel preventiebeleid op poten te zetten met een hands-on methodiek.
Doelgroep
Deze opleiding is bedoeld voor (toekomstige) preventieadviseurs* in de podiumkunsten die werken in een organisatie tot 20 werknemers.
*Elke werkgever is verplicht intern een preventieadviseur aan te duiden. Bij minder dan 20 werknemers kan de werkgever die rol zelf op zich nemen. Hij mag echter ook iemand anders aanduiden. Bij grotere organisaties moet iemand anders dan de werkgever deze taak vervullen.
Preventieadviseurs hebben een basiskennis nodig over welzijn op het werk, met speciale aandacht voor risicoanalyse en coördinatie van preventieactiviteiten. (cfr. art. 21 KB Interne Dienst).
Programma
- introductie/waarom preventie?
- wie doet wat in het preventielandschap?
- Ariane - preventietool voor de podiumkunsten
- Veiligheidspaspoort
- risicoanalyses: brand, werking, taak, werkpostfiches
- technische risico’s: verlichting en klimaat, elektrische risico's in het gebouw en op het podium, geluidsnormen, technische controles
- ergonomie
- psychosociale risico's: risicoanalyse, toolbox
- onthaal van nieuwe medewerkers
- werken met derden
- administratie: globaal preventieplan, jaaractieplan, jaarverslag, ...
Goed om te weten
Begin 2024 kondigde de Arbeidsinspectie Toezicht op het Welzijn op het Werk aan meer flitscontroles uit te voeren. Een aantal organisaties in de sector kregen in de loop van 2024 reeds de inspectie over de vloer.
Nu communiceert de FOD WASO een meer systematische aanpak van bezoeken, met als gevolg een hoger aantal controles.
Tijdens zo'n controle analyseren en evalueren inspecteurs het welzijnsbeleid van organisaties. Ze geven ook aan als er tekortkomingen of inbreuken op de wetgeving zijn. De inspecties bestaan uit een administratief onderzoek en een werkplekinspectie. Soms wordt zo'n bezoek vooraf aangekondigd, maar het kan ook onaangekondigd zijn.
Werkgevers die zich willen voorbereiden, kunnen de checklist van de FOD vooraf inzien, en/of advies vragen aan hun externe preventiedienst, en/of intekenen op een van onze opleidingen preventieadviseur.
Recht op opleidingskrediet
Gebruik je jaarlijks opleidingskrediet van 600 euro als je tot één van deze groepen behoort:
- werknemers van PC 304
- studenten, stagiairs en lerenden binnen een organisatie uit PC 304
- flexwerkers die in 2024 of 2025 minstens 10 dagen rechtstreeks tewerkgesteld zijn geweest in de sector (PC 304) en op het moment van de opleiding werkzoekend zijn. Meer info vind je hier.
op die manier kan je gratis deelnemen
heb je vragen over je opleidingskrediet? opleiding@podiumkunsten.be
Onze partner(s)
IDEWE
IDEWE is de grootste externe dienst voor preventie en bescherming op het werk in België. Met medisch toezicht en risicobeheersing helpt IDEWE werkgevers en werknemers aan een veilige en gezonde werkomgeving.
www.idewe.beInfraCult
InfraCult is opgericht door Johan Penson en wil een netwerkorganisatie zijn voor cultuurwerkers en organisaties die op een toekomstgerichte manier in de sector willen staan.
www.infracult.betweedaagse opleiding
maandag 6 oktober
van 9u30 tot 17u
maandag 13 oktober
van 9u30 tot 17u
locatie
regio Brussel
nog te bepalen
organisatie
Sociaal Fonds Podiumkunsten
partners
IDEWEInfraCult
prijs € 350,00
Recht op opleidingskredietinschrijven