personeelsbeleid
opleidingspremies
Inzetten op competenties en opleidingsbeleid binnen jouw organisaties? Bekijk hieronder de financiële steun die wij en andere instanties daarvoor bieden.
sectoraal opleidingskrediet
Werkgevers binnen paritair comité 304 kunnen voor elk van hun werknemers beroep doen op opleidingspremies voor maximaal 600 euro per jaar. Per organisatie geldt een jaarlijks maximum van 7.500 euro.
De teller van het jaarlijks opleidingskrediet wordt elk jaar terug op nul gezet op 1 januari. Overblijvend krediet van het jaar voordien kan niet worden overgedragen.
Het opleidingskrediet kan worden ingezet voor:
- onze opleidingen. De kostprijs van de opleidingen wordt dan automatisch verrekend met het nog beschikbare opleidingskrediet.
- opleidingen van andere organisaties Dan dient de werkgever een aanvraag in via opleidingspremies@podiumkunsten.be en betaalt de opleiding eerst zelf. Indien we ten laatste 2 maanden na de opleiding een aanwezigheidsattest en factuur ontvangen hebben, betalen wij terug. Opleidingen dienen bij te dragen aan de professionele ontwikkeling in onze sector. Ook opleidingen in het buitenland komen daarvoor in aanmerking. Wij komen wel enkel tussen in de opleidingskost, niet voor eventuele verblijfs- of transportkosten. Voor volgende zaken komen we niet tussen:
- individuele therapieën, zoals psychotherapie, kinesitherapie, …
- coachingstrajecten, individueel of collectief
- sessies ter ondersteung en onderhoud van de fysieke en mentale gezondheid, zoals fitness, yoga, pilates, mediatie, sofrologie of mindfulness
- (privé)lessen waar geen publiek aanbod over terug te vinden is
- opleidingen voor het behalen van rijbewijs type AM, A of B
Als het voorziene budget benut is in de loop van het jaar, zijn er geen nieuwe aanvragen meer mogelijk. Doe daarom bij voorkeur jouw aanvraag vooraleer de opleiding de start. Zo voorkom je onaangename verrassingen. Aanvragen mag je doorsturen naar opleidingspremies@podiumkunsten.be.
Wij roepen werkgevers op om ook hun werknemers die tijdelijk geëngageerd worden niet te vergeten. Werk je vaak met iemand samen, neem hem of haar in dienst tijdens een opleidingsdag, aangezien je ook zelf kan genieten van de nieuwe competenties. Mocht dat niet haalbaar zijn: tijdelijke werknemers die regelmatig werken voor de sector, maar op de dag(en) van de opleiding ingeschreven zijn als werkzoekende, kunnen voor onze eigen opleidingen ook gebruik maken van onze opleidingspremies. Indien de tijdelijke werknemer niet uitkeringsgerechtigd is op de dag van de opleiding, kunnen wij de persoon zelf in dienst nemen voor de opleidingsdagen en dit voor een maximum van vijf werkdagen per jaar. Meer detail over deze maatregel vind je hier.
Lees hier de volledige tekst van het reglement voor sectorale premies ter ondersteuning van opleiding en tewerkstelling in detail.
Actiris cheques
Met deze cheques kunnen werkgevers toekomstige Brusselse medewerkers opleiden. Er bestaan twee soorten:
- de taalcheque biedt je de mogelijkheid om een toekomstige medewerker een aanvullende opleiding Nederlands, Engels of Frans aan te bieden zonder dat het je iets kost!
- de beroepsopleidingscheque financiert voor 50% de specifieke aanvullende opleiding van jouw toekomstige Brusselse medewerker (voor bepaalde domeinen) voor een maximum van € 2.250. Hiervoor moet je gevestigd zijn in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Vlaams opleidingsverlof - Betaald educatief verlof
Het Vlaams opleidingsverlof geeft aan werknemers de mogelijkheid om afwezig te zijn op het werk om een opleiding te volgen, terwijl hun loon wordt doorbetaald. De werkgever kan ter compensatie een forfaitair bedrag terugbetaald krijgen. Het moet daarbij gaan om erkende opleidingen die minstens 32 uur duren.
De werknemer kan in dit kader jaarlijks maximaal 125 verlofuren nemen, betaald door de werkgever. De werkgever blijft het loon uitbetalen, maar krijgt een forfaitair bedrag terug. Je kan als werkgever niet weigeren, maar moet wel akkoord gaan met de planning van het verlof.
Het betaald educatief verlof in Brussel volgt dezelfde principes, maar het maximale aantal verlofuren verschilt naargelang de opleiding die gevolgd wordt
Procedures, formulieren en bijkomende info vind je hier voor werkgevers gevestigd in Vlaanderen en hier voor werkgevers gevestigd in Brussel.
andere opleidingsmaatregelen
Medewerkers hebben recht op nog enkele andere financiële ondersteuningen om opleidingen te volgen. Deze vind je hier.
Wil je graag de tussenstand van je opleidingskrediet? Een aanvraag doen voor een opleidingspremie?
Contacteer onze collega: Marjolein Ools (administratie)
opleidingspremies@podiumkunsten.be
Steenstraat 29 / bus 10
1000 Brussel
e-news vacatures, opleidingen of sectornieuws:
schrijf je in